Jak co roku bierzemy udział w akcji Dzień Zdrowego Śniadania, uczniowie klas I-III 8 listopada robili zdrowe kanapki.
Na klasowym stole znalazły się tylko i wyłącznie zdrowe produkty jak: różnorodne pieczywo (ciemne, wieloziarniste, z dodatkiem sezamu i maku), wędliny, warzywa: świeże pomidory, ogórki, rzodkiewka, sałata, a także różne sery, jajka ze szczypiorkiem.
Dzieci według własnego pomysłu przygotowywały pyszne, kolorowe kanapki, co sprawiło im ogromną frajdę. W klasie unosił się zapach świeżego pieczywa. Po przygotowaniu kanapek wspólnie zasiedliśmy do stołu i ….śniadanie zniknęło w oka- mgnieniu.
Podczas porannego biesiadowania uczniowie , po raz kolejny przekonali się, że warto dbać o prawidłową dietę i każdego dnia pamiętać o zdrowym śniadaniu. Zdrowe posiłki nie muszą być wcale nudne!
Oprócz tego przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia i roli zdrowego odżywiania się. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.
Mamy zatem nadzieję, że w przyszłym roku ponownie zasiądziemy do wspólnego stołu i zjemy pożywne, zdrowe śniadanie.

#lekcjaHigieny #Wirusoochrona

 

wychowawcy klas 1-3